18-5-2021:
Maandelijks ontvangt Royal GD als uitvoerder van de diergezondheidsmonitoring data van 3.200 varkensbedrijven. Die zijn vastgelegd tijdens het bedrijfsbezoek van de dierenarts. Die data zijn nu nog niet interactief beschikbaar voor varkenshouders, maar het Online Monitor dashboard is in ontwikkeling.
Ilona Lesscher van
Nieuwe Oogst gaat in gesprek met dierenarts Theo Geudeke van GD.
Waarom de Online Monitor?
"Een aantal grote uitbraken van dierziekten leidde in 2002 tot een systeem van diergezondheidsmonitoring. De Online Monitor Varkensgezondheid is samen met de sector opgezet en daar sinds 2015 een onderdeel van. Met een eigen dashboard van de Online Monitor kunnen varkenshouders zelf rechtstreeks bij de data en benchmarken. Het doel van het monitoren van de diergezondheid is drieledig: het op tijd signaleren van uitbraken, het opsporen van nieuwe aandoeningen en zicht houden op trends en ontwikkelingen."
Hoe werkt het in de praktijk?
"Maandelijks vult de dierenarts tijdens het bedrijfsbezoek in of er klinische verschijnselen zijn op het gebied van ademhaling, maag-darmkanaal, locomotieapparaat, vruchtbaarheid en reproductie, zenuwstelsel, gedragsafwijkingen en algemene verschijnselen. De Online Monitor is een verplicht onderdeel van de kwaliteitssystemen in de varkenshouderij. Nederland telt 3.500 unieke varkensbedrijfsnummers (UBN). Maandelijks komen van zo'n 3.200 de gezondheidsgegevens binnen."
Wat is de toegevoegde waarde?
Een grote hoeveelheid informatie. Al die data geven inzicht in trends. Bijvoorbeeld over uitval bij de zeugen in een hete zomer en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van voorgaande jaren. En of er regionale verschillen zijn. Met de Online Monitor kun je tot een snelle analyse komen."
Is de info uit de Online Monitor Varkensgezondheid alleen voor dierenartsen beschikbaar?
"Nee, varkenshouders krijgen ook maandelijks een overzicht van de situatie op hun bedrijf vergeleken met de rest van Nederland, maar de dierenarts beschikt over het interactieve dashboard. De dierenarts kan uiteraard specifieke informatie delen met de klanten. Wij werken aan een dashboard van de Online Monitor voor varkenshouders. Dan kunnen die zelf rechtstreeks bij de data en benchmarken. Kijken hoe het eigen bedrijf het qua gezondheid doet ten opzichte van vergelijkbare bedrijven."
Wanneer is een interactief dashboard voor varkenshouders klaar?
"Dat is nog niet te zeggen. Bij automatiseren komt altijd meer om de hoek kijken dan je vooraf verwacht."
Monitoring varken