'Dode biggen vertellen verhaal over oorzaak uitval'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

'Dode biggen vertellen verhaal over oorzaak uitval'

27-5-2021: 

GD heeft nieuwe aanpak verminderen biguitval

"Verlagen van biggensterfte of verhogen van biggenoverleving is nog een van de prioriteiten in de varkenshouderij. Royal GD heeft een nieuwe aanpak om bigoverleving daadwerkelijk omhoog te krijgen door op varkensbedrijven heel gericht de biggensterfte te onderzoeken, meten en analyseren om zo verbeteringen door te voeren", aldus vakblad Pigbusiness.

"De vroegtijdige sterfte van biggen kan worden teruggedrongen; al zal het nooit helemaal tot nul kunnen worden teruggebracht. Dit stelde de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in de zienswijze 'Zorg voor het jonge dier - naar meer aandacht voor het individuele dier en minder sterfte', die de raad op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begin dit jaar heeft geschreven. De RDA adviseert in de zienswijze dat veehouders verzorgings- en sterftecijfers bijhouden van productiedieren en dat hiermee een benchmark wordt opgezet. Op die manier kunnen de oorzaken van sterfte beter worden gepreciseerd en aangepakt, zo verwacht RDA. Er zijn volgens de raad veel mogelijkheden om vooruitgang te boeken als er goed wordt samengewerkt. Door beter inzicht in kritische fases en risico's waarmee jonge dieren te maken kunnen krijgen en gegevens hiervan onderling tussen bedrijven en op het bedrijf tussen varkens zelf te vergelijken, kan vervolgens bepaald worden welke maatregel de vroegtijdige sterfte kan verminderen. Met de nieuwe aanpak van de QuickScan Biestmanagement en BIGinzicht is dit precies wat GD heeft ontwikkeld voor de varkenshouderij: onderzoeken, meten, analyseren, zodat het mogelijk wordt om verbeteringen door te voeren."

Lees het hele artikel (PDF)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.