Klauwgezondheid Tankmelk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Klauwgezondheid Tankmelk

8-4-2021: 

Goede benen en sterke klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien en een lange levensduur. Of een koe gezonde klauwen heeft, wordt voor een groot deel bepaald door het rantsoen. Vooral biotine, zink en mangaan spelen hierbij een belangrijke rol. Deze spoorelementen en vitaminen zijn van essentieel belang voor de vorming van klauwhoorn en de huidweerstand.

Zo speelt biotine (oftewel vitamine B8) bijvoorbeeld een sleutelrol bij de vorming van keratine dat zorgt voor een sterke klauwhoorn en de vorming van cement/lijm tussen hoorn en huid cellen, die daardoor steviger aan elkaar vast zitten. Hierdoor neemt de kans op aandoeningen als witte lijn defecten en zoolzweren sterk af. 

Zink speelt een belangrijke rol bij de keratinevorming en heeft een stimulerende rol bij verschillende enzymsystemen. Deze enzymsystemen spelen een cruciale rol bij de vorming van kwalitatief hoogwaardige huid- en hoorncellen. Bij een goede zinkvoorziening zijn de huid- en hoorncellen beter bestand tegen beschadigingen, waardoor de kans op klauwaandoeningen afneemt.

Mangaan speelt een indirecte rol bij het keratinisatie-proces van hoorncellen en een essentiële rol bij de vorming van een goede kwaliteit bot en kraakbeen. Zink, koper en mangaan zijn daarnaast van belang voor het wegvangen van vrije radicalen die in overmaat de kwaliteit van het cement tussen de huid en hoorncellen kunnen beschadigen.

Het blijkt vaak lastig om in te schatten of de koeien te veel, genoeg of juist te weinig spoorelementen en vitaminen opnemen. Door allerlei factoren (zoals de totale drogestofopname of de interactie tussen macro- en spoorelementen) die de opname van deze voedingstoffen beïnvloeden, blijkt in de praktijk de berekende hoeveelheid niet altijd overeen te komen met de werkelijk beschikbare hoeveelheid spoorelementen en vitaminen in het lichaam.

Om een betere inschatting hiervan te maken kan tankmelkonderzoek zinvol zijn. Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijgt u inzicht in de infectiedruk van Mortellaro Met de uitslag van dit tankmelkonderzoek heeft u beter inzicht in de werkelijk beschikbare hoeveelheid van deze belangrijke elementen voor de productie van robuusthuid en hoorn dat tegen een stootje kan. Afhankelijk van de uitslag krijgt u een advies over de meest effectieve aanpak op uw bedrijfsbezoek. 

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.