Laagpathogene vogelgriep bij leghennenbedrijf Den Bommel

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

10-12-2020: 

In Den Bommel (gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland) is bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een laagpathogene variant. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 25.000 kippen. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Laagpathogene vogelgriep is minder besmettelijk dan hoogpathogene vogelgriep. De serotypes H5 en H7 van de laagpathogene variant zijn toch bestrijdingsplichtig omdat deze kunnen muteren naar een hoogpathogeen virus.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in overeenstemming met de Europese regelgeving per direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van 1 kilometer rond het bedrijf in Den Bommel. Dit vervoersverbod heeft onder meer betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Lees op de website van het ministerie van LNV meer over de landelijke maatregelen die op dit moment van kracht zijn.

Tips en meer informatie 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.