Duiven-paramyxovirus type 1 (pPMV-1) aangetoond bij duiven met verhoogde uitval

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Duiven-paramyxovirus type 1 (pPMV-1) aangetoond bij duiven met verhoogde uitval

26-4-2024: 

Recent ontving GD duiven uit de provincie Noord-Holland voor sectieonderzoek wegens klachten van verhoogde uitval. Bij de sectie stelde GD leverontsteking, een vergrote milt en een beeld van bloedvergiftiging vast. Met PCR-onderzoek werd een Newcastle Disease (NCD)-virus aangetoond. De microscopische afwijkingen van de nier passen bij een infectie van NCD-virus. Andere organen waren microscopisch niet te beoordelen in verband met de staat van ontbinding. Deze bevinding is gemeld aan de NVWA en er is onderzoeksmateriaal naar WVBR in Lelystad gestuurd. Uit genetisch onderzoek van het virus door WBVR bleek dat het inderdaad een NCD-virus betrof.

Het bleek te gaan om velogeen (hoge mate van ziekmakend vermogen) NCD-virus met de genetische code van de duivenvariant die circuleert in Europa (pigeon paramyxovirus type 1, oftewel pPMV-1). Deze variant is voor het eerst vastgesteld in de jaren ’70 bij verschillende duifachtigen. Zo’n 4 tot 28 dagen na blootstelling aan het virus, veroorzaakt het een hoge (10 tot 100 procent) sterfte bij duiven. De dieren zijn algemeen ziek (bol zitten) en produceren groene tot witte diarree. Zenuwverschijnselen kunnen voorkomen. Infecties bij gehouden duiven komen waarschijnlijk vanuit de wilde fauna.

Bij het aantonen van pPMV-1 bij duiven worden, onder toezicht van de NVWA, maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen, de locatie wordt geblokkeerd en de duiven zijn geëuthanaseerd. Gedurende de periode erna moet de houder maximale reiniging en desinfectie maatregelen nemen in de hokken op de locatie om het virus niet via mest en voorwerpen te verspreiden. Pas als deze reinigings- en desinfectie maatregelen goed zijn uitgevoerd wordt de besmette locatie door de NVWA weer ‘vrijgegeven’.

Als deze duivenvariant bij kippen al ziekte veroorzaakt, dan gedraagt het zich in kippen als een mild ziekteverwekkend virus. Het is echter mogelijk dat het virus zich in een geïnfecteerd pluimveekoppel aanpast en ook voor de kip zeer ziekteverwekkend wordt. Vanwege de internationaal geaccepteerde definitie in de bestrijding van NCD in pluimvee is pPMV gelijkgesteld aan de kwaadaardige NCD-varianten (velogeen NCD-virus) en derhalve in de EU bestrijdingsplichtig. Preventieve vaccinaties tegen NCD, zoals deze routinematig worden uitgevoerd, zijn ook beschermend tegen deze pPMV-1-variant.

Om te voorkomen dat het pPMV-virus zich uitgebreid in kippen kan vermeerderen, is het van belang dat de NCD-vaccinatiedeken intact blijft en dat alle koppels een goede bescherming tegen NCD hebben. Opvolging van de regelgeving en het NCD-vaccinatieadvies is daarom essentieel.

Meer over Newcastle Disease

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.