Laurierkers

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Kenmerken plant:

  • De groep van de Prunus of sierkers omvat twee heel verschillende typen planten: sierkersen of bloeiende kersen die blad verliezen en de groenblijvende laurierkers.
  • Prunus omvat ook veel vruchtdragende boomsoorten, zoals pruimen, perziken en kersen. De vruchten van de laurierkers en de meeste sierkersen zijn echter niet eetbaar voor mensen. Ze zijn wel geschikt voor vogels.
  • Dichte, bossige groenblijver met mooi glanzend blad.
  • Kan worden gesnoeid als haag.
  • Bevat een cyaanhoudende glycoside. Na opname wordt uit de glycoside door een in de plant aanwezig enzym blauwzuur gevormd. Blauwzuur komt vrij snel in de bloedbaan terecht, waarna het in de lever onschadelijk wordt gemaakt. Als dit niet of niet volledig lukt, treedt blauwzuurvergiftiging op.

Gevolgen voor dieren:

  • Duizeligheid, hoofdpijn, braakneigingen, versnelde ademhaling, bewusteloosheid, coma en tenslotte sterfte.
  • Blauwzuur blokkeert het zuurstoftransport.
  • Bij een lage concentratie is blauwzuur licht irriterend voor de bovenste luchtwegen en slijmvliezen.
  • Bij een gemiddelde concentratie treden krampen en bewusteloosheid op met sterfte binnen een half uur.
  • Bij hoge concentraties is blauwzuur onmiddellijk dodelijk.

Bijzonderheden:

  • Vergiftigingen treden vooral op wanneer snoeiafval binnen bereik van de dieren komt.
  • Alle zoogdieren zijn gevoelig voor blauwzuurvergiftiging. Herkauwers zijn extra gevoelig.
  • Verlept loof is zeer gevaarlijk omdat hierin de glycoside reeds is omgezet in blauwzuur.

Terug naar het overzicht giftige planten

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.