Tips voor een betere waterkwaliteit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Door dr. Guillaume Counotte, veterinair toxicoloog bij de GD

Tip: zorg voor voldoende drinkpunten 

"Als de temperatuur stijgt, moeten dieren meer drinken om dezelfde lichaamsfuncties te behouden. Het is dan dus extra belangrijk om voldoende schoon en smakelijk water beschikbaar te hebben. Water raakt bij hogere temperaturen sneller vervuild. Let in de zomer daarom extra op de kwaliteit." Daarbij komt dat voor pluimvee is vastgelegd hoe de drinkwatervoorziening moet zijn geregeld. Counotte: "Als u ronde drinkbakken gebruikt, dan moet elke kip beschikken over 1 centimeter. Bij gebruik van drinknippels moet ten minste één drinknippel beschikbaar zijn per tien kippen."

Tip: voorkom verstopte leidingen en nippels 

Guilaume Counotte: "Om voldoende te kunnen drinken is het belangrijk dat de leidingen en drinkpunten niet verstopt raken. Door bepaalde metalen in het water zoals ijzer en mangaan kunnen de leidingen dicht komen te zitten. Als er veel kalk in het water zit, kunnen drinknippels vast komen te zitten. Controleer dit dus regelmatig."

Tip: sla een bron voldoende diep 

"Gebruikt u grondwater? De diepte van de bron bepaalt ook de kwaliteit van het water. Ondiepe bronnen (minder dan 25 meter diep) staan soms direct in contact met oppervlaktewater waardoor de kwaliteit van het water niet constant is. Het is dan ook belangrijk om een bron door een gespecialiseerd bedrijf te laten slaan. Hoe dieper de bron geslagen wordt, hoe beter. Als er veel ijzer in het water zit, kunt u een ontijzeringsinstallatie plaatsen. Een reverse osmose-installatie is ook een mogelijkheid: deze haalt bijna alle zouten en mineralen uit het water. De smaak wordt dan minder, maar als kippen eenmaal gewend zijn, hoeft dat geen probleem te zijn."

Tip: pas op voor doorhangende leidingen 

Ook bij leidingwater is het altijd belangrijk om de kwaliteit in de gaten te houden, want het water kan onderweg naar het drinkpunt vervuild raken. Counotte: "Als een tyleenleiding doorhangt, kunnen er giftige stikstofverbindingen in zo'n doorhangpunt ontstaan door de bacteriën die hier gaan zitten. Om doorhangen te voorkomen, kunt u de leiding het beste om de meter goed vastzetten. U kunt de leiding ook door een pvc-buis leggen. Let ook op dat u niet de goedkoopste kwaliteit tyleen gebruikt. Goedkoop tyleen laat gassen en vloeistoffen door, waardoor het water wordt verontreinigd. Gebruik daarom hoge dichtheid tyleen: HD 80 of HD 100."

Tip: verstrekken medicijnen via water 

"Vaak worden vitaminen, bepaalde zuren, mineralen en diergeneesmiddelen via het drinkwater verspreid. Daarom is het goed de vinger aan de pols te houden en drinkwater (bij het drinkpunt) met regelmaat te laten onderzoeken. Zuren en diergeneesmiddelen kunnen de groei van schimmels en gisten bevorderen en dat kan de gezondheid van pluimvee aantasten", aldus Counotte.

Tot slot: laat bij twijfel onderzoek doen 

Counotte: "Laat altijd onderzoek doen als u twijfelt over de waterkwaliteit op uw bedrijf. Daarmee voorkomt u veel schade. Als voorbeeld: een gemiddelde besmetting met schimmels en gisten kost een bedrijf met 30.000 leghennen ruim €12.000,- op jaarbasis. Een gemiddelde bacteriologische vervuiling op een bedrijf van 30.000 vleeskuikens kost ruim €2.000,- per ronde. Als het water niet goed ruikt, zichtbaar verontreinigd is of als dieren om onverklaarbare reden ziek worden, laat dan uw water direct goed onderzoeken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.