Pathologisch onderzoek van kalveren met diarree

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Bij het achterhalen van de oorzaak van diarree bij kalveren is een pathologisch onderzoek zinvol. De kans op het aantonen van de oorzaak is het grootst bij een onbehandeld dier dat is gestorven in de acute fase van de ziekte. Daarnaast is het inzenden van mestmonsters van acuut zieke dieren aan te bevelen. Bij dieren die een antibioticumbehandeling hebben gehad of die in een chronische fase van de ziekte terechtgekomen zijn (cachexiesyndroom), is de kans op het vinden van het oorzakelijke agens sterk afgenomen. De leeftijd van het kalf is mede bepalend voor het in te zetten vervolgonderzoek. Daarom is het belangrijk dat de inzender de leeftijd nauwkeurig vermeldt op het inzendformulier.

Macroscopisch onderzoek

Meestal is het sectiebeeld bij diarreekalveren weinig specifiek. Vaak is er sprake van een catarrhale enteritis. Soms is er een meer ernstige aantasting van de darm: een haemorrhagische fibrineuze of necrotiserende enteritis. De lokalisatie van de ontsteking in dunne en/of dikke darm is van belang. Verder wordt gelet op tekenen van sepsis, wat een aanwijzing is voor een Salmonella-infectie.

Vervolgonderzoek 

Het vervolgonderzoek is gericht op het aantonen van de volgende agentia:
  • E. coli (K99) (alleen bij kalveren in de eerste levensweek)
  • Rotavirus
  • Coronavirus
  • Cryptosporidiën
    Voor deze vier verwekkers wordt een lateral flow immunochromotografie test gebruikt
  • Salmonella, via directe kweek (zie ook het hoofdstuk Bacteriologisch onderzoek)

Onderzoek naar BVD-virus wordt alleen ingezet als het sectiebeeld en/of de anamnese daartoe aanleiding geven. Bij kalveren van vier weken en ouder wordt op geleide van anamnese en sectiebeeldonderzoek verricht op coccidiose. Bij een haemorrhagische enteritis van de dunne darm wordt een Clostridiumkweek ingezet (anaëroob). Bij verse kadavers wordt histologisch onderzoek van de darm verricht. Hierbij kunnen veranderingen worden vastgesteld die een aanwijzing geven over de etiologie, vooral virusinfecties.

Terug naar Pathologie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.