Alert op rode lebmaagworm

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Alert op rode lebmaagworm

25-6-2024: 

Sinds afgelopen week heeft GD meerdere signalen ontvangen van sterfte door haemonchose bij kleine herkauwers. Ook dierenartsen door heel Nederland meldden dat ze hoge eitellingen en sterfte onder schapen zagen. Door de vochtige omstandigheden en matige temperatuur is de infectiedruk op het land hoog. 

Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm. De rode lebmaagworm is de belangrijkste maagdarmwormsoort voor grazende geiten in Nederland tijdens de zomermaanden. Volwassen wormen leven in de lebmaag en zuigen daar bloed en kunnen zo ernstige bloedarmoede en sterfte veroorzaken. Bleke slijmvliezen en oedeem tussen de kaaktakken zijn belangrijke verschijnselen. In geval van twijfel wijzen hoge eitellingen in de mest op een infectie. Let op: deze wormsoort veroorzaakt geen diarree.

Raadpleeg voor behandeling en preventieve maatregelen uw dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.