Inzicht in de energiebalans van melkkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Inzicht in de energiebalans van melkkoeien

17-2-2023: 

De mogelijkheden voor rundveehouders om stikstof aan te wenden, worden steeds minder. Dit jaar wordt het daarnaast verplicht om bufferstroken langs alle waterlopen te hebben; op deze stroken mag geen mest worden uitgereden. Dit betekent dat de grassilage steeds minder eiwit gaat bevatten en er vaker minder eiwit aan koeien wordt gevoerd. Ook de verschillen in minerale samenstelling van graskuilen worden hierdoor groter. 

Door deze wijzigingen wordt monitoring van melkkoeien in de transitieperiode nog  belangrijker. Het voeren van minder eiwit vraagt namelijk om een goed gebalanceerd rantsoen met de juiste eiwit- en energieverhouding op  pens- en darmniveau. 
Een disbalans tussen eiwit en energie in de tweede helft van de lactatie kan leiden tot een toename van de lichaamsconditie van de koeien. Een te hoge body condition score (BCS) kan in de weken rondom het afkalven leiden tot een lagere voeropname en vervolgens afbraak van teveel lichaamsvet. Koeien lopen hierdoor een groter risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. 

De problemen rond afkalven kunnen vervolgens nog lange tijd invloed uitoefenen op de weerstand van de koe en daarnaast ook leiden tot een verslechterde vruchtbaarheid en een verlengde lactatie. 
Het is daarom van belang om goed in beeld te hebben of er bij de verse koeien sprake is van metabole problemen als gevolg van een niet optimale energie- en/of eiwitvoorziening. Hiervoor is de Verse Koeiencheck een goed instrument. Met deze check worden bloedmonsters van verse koeien onderzocht op parameters op het gebied van energiebalans (NEFA, BHBZ), macromineralen (calcium, fosfor, magnesium), spierschade (CPK) en eiwitvoorziening (ureum). 
Door controle van deze parameters op het moment dat de opstart niet optimaal verloopt, kan snel een aanpassing in het rantsoen of management worden gemaakt. Hierbij is het advies om minimaal 4 koeien te bemonsteren in de eerste 2 tot 3 weken na afkalven. Bij twijfel over het droogstandsrantsoen kan het nuttig zijn om ook een Droogstandscheck te laten uitvoeren. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.