Voorkom kruisbesmetting met hygiƫnische monstername

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Voorkom kruisbesmetting met hygiënische monstername

11-6-2021:  Het is belangrijk om tijdens de monstername de kans op kruisbesmetting of monsterverwisseling op het bedrijf én in ons laboratorium zo klein mogelijk te houden. Hoe kunt u ons daarbij helpen?

Een hygiënische monstername begint altijd met schoon en aseptisch of steriel monstermateriaal. Bewaar dit dus niet op een stoffige plank, maar in een schone kast. Identificeer uw monsters duidelijk. Voorzie de monsterpot, -buis of -zak van het bedrijfsnummer, stal, dier of monsternummer en de datum van de monstername. Op deze manier is altijd te achterhalen uit welke stal het monster komt.

Neem bij het afnemen van de monsters de gebruikelijke hygiënemaatregelen bij het betreden van de stal. Sluit na monstername de verpakking goed af. Neemt u meerdere monsters? Zorg er dan voor dat elk monster apart verpakt is. Voorkom dat het monstermateriaal met elkaar in contact komt, zeker als u monsters neemt van verschillende stallen.

Klaar met monstername, en dan?

Klaar met monsters nemen? Verzamel de monsters en maak ze eventueel aan de buitenkant schoon. Zo voorkomt u kruisbesmetting of zelfs besmetting van de laborant bij het hanteren van de monsters. Verpak daarna de monsters in een tweede, lekvrije sealbag met absorptiemateriaal om lekkage op te vangen, bijvoorbeeld een tissue. Om de monsters bij elkaar te houden kunnen ze eventueel per pool, stal en/of bedrijf worden verpakt. Voeg, apart van de monsters, het volledig ingevulde inzendformulier toe. Doe dit in een aparte sealbag of ‘derde’ verpakking, zodat het inschrijfformulier niet onleesbaar wordt bij enige vorm van lekkage. Kijk nog even goed of de verpakking geen andere materialen bevat, zoals mest, sigaretten, mesjes of naalden. De buitenkant van de verpakking moet gemerkt zijn met het UN3373-merkteken voor biologisch materiaal. Stuur de monsters op naar het laboratorium.

Tips

  • Gebruik de juiste inzendmaterialen; raadpleeg hiervoor de GD webshop.
  • Draai dopjes van bloedbuizen en potten goed aan.
  • Maak buisjes, potten of zakken aan de buitenkant goed schoon.
  • Verpak de monsters in een dubbele lekvrije verpakking.
  • Voorzie de buitenkant van de verpakking van het UN3373-merkteken.

300

Foto 1. Voorbeelden inzendingen: vuile potten, boterhamzakjes, sticker op de zak in plaats van op de buizen, veer bij mestmonsters, diverse soorten monsters in 1 zak 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.