Interpretatie uitslagen Worminfecties Tankmelk 2019

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Interpretatie uitslagen Worminfecties Tankmelk 2019

10-2-2020: 

Ieder jaar onderzoekt GD de tankmelk van deelnemers aan GD Tankmelk Worminfecties op antistoffen tegen longwormen, maagdarmwormen en leverbot. De uitslagen van 2019 laten onder meer zien dat bedrijven in bepaalde gebieden in Nederland een groter risico liepen op een besmetting dan bedrijven buiten deze gebieden.

Dierenartsen kunnen de uitslag van het onderzoek Worminfecties Tankmelk gebruiken om met hun veehouders het weidemanagement op hun bedrijf te evalueren. Zo zijn in de tankmelk bijvoorbeeld soms afweerstoffen tegen longworm te vinden, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. De uitslag voor maagdarmwormantistoffen geeft informatie over de opbouw van immuniteit bij het jongvee, in relatie tot de besmettingsdruk bij melkkoeien tijdens het afgelopen weideseizoen. Deze uitslag is dus te gebruiken om het weide- en wormmanagement waar nodig bij te stellen. De uitslagen voor leverbotafweerstoffen hebben vooral waarde op die bedrijven waar antistoffen in de tankmelk zijn aangetroffen, terwijl dat vorig jaar niet het geval was. Door middel van selectief mestonderzoek van bepaalde groepen dieren (bijvoorbeeld vaarzen) is het mogelijk om na te gaan wanneer de dieren zijn geïnfecteerd.

Uitslagen 2019

De resultaten van het abonnement Worminfecties Tankmelk laten zien dat het percentage tankmelkuitslagen waarbij antistoffen tegen maagdarmwormen of longworm is aangetoond op vergelijkbaar niveau ligt als in 2018.

Het percentage uitslagen waarbij antistoffen tegen leverbot zijn aangetoond, ligt aanzienlijk lager dan vorig jaar. Dit past bij het feit dat de afgelopen twee zomers heel droog zijn geweest.

Regionale verschillen

Voor de verschillende wormsoorten heeft GD per regio inzichtelijk gemaakt wat in 2019 de percentages bedrijven waren met (zeer) veel antistoffen. De uitslagen laten zien dat bedrijven in bepaalde gebieden in Nederland een groter risico liepen op een besmetting dan bedrijven buiten deze gebieden. Wat opvalt is dat het gebied waar dit jaar geen leverbotantistoffen zijn aangetoond in tankmelk een stuk groter is dan vorig jaar.

Interpretatie uitslagen Worminfecties Tankmelk 2019

Interpretatie uitslagen Worminfecties Tankmelk 2019

Interpretatie uitslagen Worminfecties Tankmelk 2019

Figuren 1 t/m 3: Percentages bedrijven met (zeer) veel antistoffen, aangetoond per regio.

Weidemanagement

Vooral voor veehouders in de gebieden waarin (veel) antistoffen tegen maagdarm- en longwormen zijn aangetoond, is het goed om voorafgaand aan het volgende weideseizoen het weidemanagement van hun jongvee te bespreken. De wormsleutel kan helpen om, afhankelijk van het beweidingssysteem, de juiste momenten te kiezen voor diagnostiek en op basis hiervan de keuze te maken voor een eventuele behandeling.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.