Varkenspokken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Varkenspokken

​Algemeen

Varkenspokken wordt veroorzaakt door het varkenspokkenvirus. Het is een dubbelstreng DNA-virus dat behoort tot de familie van de Poxviridae. Het virus wordt beschouwd als een algemeen voorkomende ziektekiem, maar is relatief weinig pathogeen.

Pathogenese

Het virus kan het dier aantasten via orale opname of via de huid, onder andere door luizen of stekende vliegen.
Varkens van alle leeftijden zijn gevoelig.
De ziekte komt het meest voor bij varkens van veertien dagen tot vier maanden oud. Ook zijn er congenitale (van moeder op vrucht) besmettingen beschreven. 

Klinische verschijnselen

Postnatale infecties leiden meestal tot milde of subklinische ziekteverschijnselen met karakteristieke huidlaesies. De huidlaesies beginnen als rode stippen die verspreid over de hele huid kunnen voorkomen, maar meestal gezien worden op de weinig behaarde huiddelen (buik, oorbasis, binnenkant van de dijen en uier). Na enkele dagen breiden deze stippen zich uit en ontwikkelen zich tot papulae (blaasjes ter grootte van een eurocent), die later geleidelijk overgaan in vesiculae en vervolgens in pustulae. Vervolgens vindt korstvorming plaats. De korsten vallen na drie tot vier weken af. 

Diagnostiek

Met behulp van histologie kan een varkenspokkeninfectie aannemelijk worden gemaakt. Via electronenmicroscopie kan men de aanwezigheid van het virus bevestigen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.