Leucose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Leucose

Enzoötische Bovine Leucose (EBL) is een ziekte van volwassen runderen, veroorzaakt door een retrovirus. Runderen kunnen op elke leeftijd worden geïnfecteerd, ook in het embryonale stadium. 

Verschijnselen

Slechts bij een klein percentage (< 10 procent) van de geïnfecteerde runderen ontwikkelen zich op oudere leeftijd (vaak vier tot acht jaar oud) tumoren. Deze tumoren kunnen behalve in de lymfeklieren ook voorkomen in diverse organen (lebmaag, hart, milt, darm, lever, nier, long, baarmoeder). De meeste leucose-infecties verlopen symptoomloos. Als de ziekte klinisch wordt, kunnen zich vele (en tegenstrijdige) klinische verschijnselen voordoen. Om die reden is het niet eenvoudig direct een juiste diagnose te stellen. 

Oorzaak

Leucose wordt veroorzaakt door een retrovirus.

Besmettingsroute

De ziekte kan worden overgedragen via besmette naalden en instrumenten, maar ook door stekende insecten. Verticale overdracht van koe op kalf komt nauwelijks voor. Overdracht tijdens rectaal onderzoek is aangetoond.

Behandeling

Behandeling van leucose is niet mogelijk. Een besmet bedrijf wordt gesaneerd door afvoer van besmette dieren. Met herhaald bedrijfsbloedonderzoek worden besmette dieren opgespoord. Zie ook 'Aanpak van leucose'.

Schade

De schade die ontstaat bij een leucose-infectie wordt niet veroorzaakt door productieverlies of sterfte. Van veel groter belang zijn de export- en verkoopbelemmeringen als een land of regio niet leucosevrij is.

Gevolgen voor de mens

Enzoötische Bovine Leucose levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. 

Andere vormen van leucose

Naast deze besmettelijke vorm van leucose bestaan er drie vormen van leucose die heel soms bij jonge dieren (= 2 jaar) worden gezien. Dit zijn huidleucose, jeugdleucose en thymussarcoom.

Terug naar het begin van dit artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.