Bordetella bronchiseptica

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Bordetella bronchiseptica

Algemeen

Bordetella bronchiseptica (B. bronch.) is één van de normale slijmvliesbewoners van de bovenste luchtwegen bij veel diersoorten, waaronder het varken. Het blijkt niet mogelijk B. bronch. te elimineren, ook niet bij SPF-bedrijven.  

Transmissie

Bij zeugen en gelten vindt men circa tien tot dertig procent dragers, bij biggen van acht tot zestien weken wordt de kiem bij veertig tot honderd procent van de dieren aangetoond, zonder dat deze daar overigens schade van ondervinden.

Immuniteit

Zeugen ontwikkelen afweerstoffen die ze met de biest aan de biggen geven. Het is daarom belangrijk dat iedere big in de eerste zestien uur na de geboorte 200 tot 300 ml biest opneemt.

Klinische verschijnselen

Uit besmettingsproeven met B. bronch. bleek dat alleen bij biggen die geen biest hadden gedronken, aantasting van de neusschelpjes optrad. Deze aantasting trad op tot de leeftijd van circa drie weken, vooral als de infectie al in de eerste week plaatsvond. Bij deze biggen werd niezen waargenomen. De groei van deze dieren was echter niet geschaad en de conchae begonnen na circa vier weken weer te regenereren. Deze reversibele aantasting lijkt veel op atrofische rhinitis (AR) en kan gemakkelijk verwarring geven. 

Diagnostiek

  • Slijmvliesontstekingen en niezen hebben veel verschillende infectieuze oorzaken. Onderzoek naar uitsluitend B. bronch. geeft dan een onjuiste diagnose en is op te vatten als een kunstfout.
  • Slijmvliesontstekingen worden onder andere veroorzaakt door het cytomegalo-virus (Inclusion body rhinitis), PRRSV, PCV2, influenzavirus, Mycoplasma (hyorhinis), Chlamydia, Streptococcen, Haemophilus en Pasteurella.
  • Het niezen dat bij veel oudere gespeende biggen wordt opgemerkt, vertoont een samenhang met PCV2, PRRSV en influenza. 

Preventie

  • B. bronch. en de pathogene Pasteurella multocida (Pm-plus) versterken elkaar. Een Pm-plusbesmetting wordt sneller opgespoord wanneer beide infecties aanwezig zijn. Daarom mag op Pm-plus-vrij gecertificeerde fokbedrijven uitsluitend onder voorwaarden, tegen B. bronch. worden gevaccineerd (reglement voor het Pm-plus-vrij certificaat).
  • B. bronch. is weinig pathogeen voor varkens. Vaccinatie tegen B. bronch. kan soms effectief zijn om problemen bij jonge biggen te voorkomen. Goeie biestopname is dan natuurlijk een absolute voorwaarde.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.