Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Wat te doen bij vergiftiging

Wanneer dieren grazen in de wei, hebben ze geen aandacht voor een giftige struik in de omgeving. De meeste giftige planten zijn bovendien bitter, scherp en /of stekelig. Daarnaast worden sommige gifstoffen in de pens of in de lever onschadelijk gemaakt. In een aantal situaties is de kans dat de dieren van giftige planten eten groter.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de dieren:

  • bij tuinafval kunnen komen
  • zijn losgebroken in een tuin
  • bij slootafval kunnen komen na het schonen van de sloten
  • of in de wei lopen tijdens bijzondere omstandigheden: lange periode van droogte, sneeuw, weinig gras of aanvullend ruwvoer

Als het u opvalt dat een dier ongewoon gedrag vertoont (bijvoorbeeld braakneigingen, diarree, speekselen, trillen, enzovoort), zoek dan in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Verdachte planten kunnen voor onderzoek worden opgestuurd naar GD.

Het is niet eenvoudig om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van vergiftiging. Neem daarom altijd eerst contact op met de dierenarts. Hij kan in een aantal gevallen een ‘waarschijnlijkheidsdiagnose’ stellen op basis van het verhaal en de verschijnselen bij het dier. Het hangt van verschillende zaken af of bij vergiftiging nog behandeling mogelijk is.

Op een overleden dier kan sectie worden uitgevoerd. GD sectie-onderzoek verrichten. Bij dit pathologische onderzoek wordt soms in de maaginhoud van het dier nog een stuk van de giftige plant of een restant van de gifstof aangetroffen. In veel gevallen is het nodig om analyses van inwendige organen uit te voeren. 

 
Meer informatie over giftige planten

Bekijk in het overzicht welke planten giftig zijn voor welke dieren. Alle informatie over het inzenden van een monster, de tarieven en inzendformulieren staan hier.

Een vraag stellen over giftige planten of het onderzoek? Bel dan de klantenservice telefoon 088 20 25 500. Onze adviseurs zijn op werkdagen bereikbaar van 07.30 tot 19.00 uur. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.